O explozie puternică, produsă în zona portului, a devastat marți seară Beirutul, capitala Libanului.

Un bilanț provizoriu vorbește despre cel puțin 100 de morţi și 4.000 de răniți.

Numărul victimelor poate crește, însă, în orele următoare, pentru că multe persoane sunt date dispărute, iar spitalele din Beirut sunt deja pline.

Unda de șoc a zguduit întregul oraș, care arată acum că după război. Catastrofa a debutat cu un incendiu în apropierea portului, urmat de o deflagraţie care a ridicat un nor imens de fum.

Totul ar fi pornit de la peste 2.700 de tone de azotat de amoniu, confiscate de pe o navă şi ţinute într-un depozit, în condiţii precare, de şase ani.

2.750 de tone de nitrat de amoniu s-ar fi aflat la originea tragediei.

Imediat au apărut tot felul de speculaţii, evident fără confirmare, privind cauza exploziei. Mulţi s-au grăbit să-i acuze pe americani, sau pe israelieni. Alţii au chiar sugerat detonarea unei bombe nucleare.

Premierul Hassan Diab a anunţat că aproximativ 2.750 de tone de nitrat de amoniu erau stocate în depozitul portului din Beirut unde s-a produs marţi explozia care a provocat victime şi daune fără precedent în capitala libaneză, transmite miercuri AFP.

“Este inadmisibil ca o încărcătură de nitrat de amoniu, estimată la 2.750 tone, să fie prezentă de şase ani într-un depozit fără măsuri de precauţie”, a declarat premierul în faţa Consiliului Suprem de Apărare reunit în şedinţă de urgenţă.

mai mult la   /stirileprotv.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.