Peste tot este doar foamete şi sărăcie, apa şi electricitatea nu mai funcţionează – se plânge populaţia locală… pe scurt, suntem sub zero, susţin mulţi dintre cei care trăiesc în această ţară. La nouă luni după demisia guvernului condus de Saad Hariri, la finele lui octombrie 2019, speranţa unei schimbări în bine a dispărut pentru majoritatea libanezilor. Între timp, politicienii tergiversează negocierile pentru un eventual ajutor financiar venit dinspre Fondul Monetar Internaţional, văzut de mulţi libanezi, drept singura poartă de ieşire din mizerie.

În iunie, inflaţia ajungea la 90 % iar moneda locală a pierdut 80 % din valoarea sa, din septembrie şi până în prezent, pe fondul unei penurii de dolari. Iar astfel importurile sunt aproape imposibile.

Numeroase produse farmaceutice ori de uz curent au dispărut în timp ce preţul cărnii, a detergentului ori a cerealelor a crescut foarte mult.

Ïn plus, libanezii nu mai au dreptul la îngrijiri de primă necesitate, în condiţiile în care au cotizat la sistemul de sănătate o viaţă întreagă.

Astfel că s-a ajuns ca lumea să facă troc pentru a putea rezista. O mamă explica faptul că “este foamete peste tot dar localnicii nu îndrăznesc să ceară un ajutor alimentar astfel că recurg la troc”. Ea, spre exmplu, a schimbat câteva ceşti de cafea în schimbul unui lapte praf pentru copilaşii săi. Preţul laptelui s-a triplat în ultima perioadă. Trocul se negociază pe reţelele de socializare.

mai mult la  /www.rfi.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.