Explozia azotatului de amoniu aflat în depozitul portului din Beirut a venit pe fondul unei situaţii intenabile. De fapt, Libanul se afla deja în cea mai nefastă perioadă din istoria sa. Pe fondul crizei generalizate – economice, sociale, politice – intrarea în incapacitate de plăţi în luna martie nu avea cum să nu ducă, pe fondul corupţiei endemice şi a clientelismului comunitar, spre o agravare a crizei.

Acum, după explozia de marţi, Istoria s-a accelerat şi reforma sistemului politic pare să devină ultima şansă a Libanului. Şi, îmi terminam articolul de pe 27 iulie cu un avertisment: „Aviz amatorilor!”.

Căci lecţia libaneză este despre neînţelegerea rolului schimbării sistemului politic. Uneori Istoria scapă total de sub control şi atunci proasta guvernare se transformă într-un coşmar. E ceea ce li se întâmplă libanezilor astăzi!

Acum, după explozie, în faţa noilor manifestaţiilor de protest, primul ministrul Hassan Diab cere alegeri anticipate. Dar mai pot fi alegerile anticipate o soluţie?

mai mult la   /www.bursa.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.